Levert religieuze diversiteit niets dan problemen op?


‘Religieuze diversiteit levert niets dan problemen op, dus we moeten er zo snel mogelijk vanaf.’  Dat is het standpunt van veel Nederlanders. Al jarenlang is er een hoop discussie rondom de multiculturele samenleving en de prominente aanwezigheid van de Islam in ons land. ‘Het is te vroeg om de vraag of de islam een bijdrage levert aan de Nederlandse cultuur bevestigend te beantwoorden. Maar de islam heeft die potentie wel.’ Dat schrijft de beste islamitische theoloog van het jaar, Mohamed Ajouaou.

Ajouaou schreef hierover een artikel in het boek Islam in Nederland, theologische bijdragen in tijden van secularisering. Verschillende auteurs gaan in op de integratie van moslims en de vraag in welke zin de islam een democratische cultuur uitsluit. Maar zij verkennen ook moslimvisies op de relatie tussen mensen en God, tussen individu en samenleving, tussen autonomie en gehoorzaamheid. Het gaat ze er daarbij niet om ‘de’ islam te bespreken, maar om te laten zien hoe de islam aan het maatschappelijk gesprek kan bijdragen.

In LUX-Nijmegen is vanavond een debat met professor Erik Borgman (hoogleraar Theologie van de religie aan de Universiteit Tilburg), Mohamed Ajouaou (universitair docent islam aan de Vrije Universiteit Amsterdam), Hans Jansen (arabist, islamoloog en auteur van Zelf Koran lezen) en Martijn de Koning (onderzoeker en docent islam aan de Radboud Universiteit en auteur van Zoeken naar een ‘zuivere’ islam).

LUX: ‘De aanwezigheid van verschillende religieuze tradities zorgt volgens veel mensen voor conflicten en maatschappelijke problemen. Reden genoeg om mensen met een afwijkende overtuiging zo snel mogelijk te laten integreren!’

‘Maar is dit standpunt wel terecht?’ vervolgt LUX, ‘is religieuze diversiteit per definitie problematisch? Hoogleraar Erik Borgman ziet juist de voordelen van een religieus diverse samenleving. De onenigheid die het met zich meebrengt zorgt voor dynamiek in onze samenleving en dat is precies wat we nodig hebben. Kortom: hoog tijd om de voor- en nadelen van religieuze diversiteit opnieuw eens op een rijtje te zetten.’

Lux, Nijmegen, Mariënburg 38-39, Nijmegen, 20.00 uur

Zie: Lux Live: Religieuze diversiteit – niets dan problemen? (Debat)

Islam in Nederland
Theologische bijdragen in tijden van secularisering
M. Ajouaou, E. Borgman & P. Valkenberg (red.)
Uitgeverij Boom

About Paul Delfgaauw

Zelfkranter website GodenEnMensen (filosofie & religie), schrijver, dichter (bundel: Stiltegebied)

5 Responses

 1. Er zijn gelukkig nog roomse Bosschenaren, maar heel veel stadsgenoten hebben tegenwoordig een ander geloof die zijn moslim, protestant, hindoe of boedhist, Bahai, Soefi of helemaal niks.

  Like

 2. keuleniscool

  Stop de intocht van deze moslims in de EU.
  Europa is al 1.000 jaar ernstig bedreigd door de moslims ,
  zie alle geschiedenis boeken !
  En 50 jaar geleden werden alle deuren in Europa , voor deze agressieve en intolerante moslims ,open gegooid , door de linkse rakkers, onder het mom van …. multi culti is mooi ….
  Angela Merkel van Duitsland en Sarcocy van Frankrijk en de premier van GB David Cameron geven het eindelijk openlijk toe ….
  multi culti is OUT , MISLUKT , ONZIN.
  En dit wist men al vele jaaaaaaaren !
  en…..
  Gooi alle veroordeelde moslims na de gevangenis straf uit de EU !

  De 10 % moslims willen voor 90% de dienst hier uitmaken ,
  mits wij ons aan hun aanpassen .

  Wat hebben ze hier tegen die moslims……?
  Geloof me ….
  Niet alle moslims zijn terroristen !
  Alhoewel…..
  Alle zelfmoord-terroristen zijn ALTIJD moslims !

  p.s. ik stem GEEN PVV !

  Like

 3. joost tibosch sr

  Dat wordt een clash tussen PVV-denker Hans Jansen en de andere drie!! Hopelijk ontstaat er in Nederland zsm weer een plezierige gezamenlijkheid die echte gesprekken mogelijk maakt. Zoals Sinterklaas alle multiculturele snoetjes aan het stralen brengt! Misschien dat deze generatie kinderen het er dan ook beter vanaf brengt dan wij!

  Like

 4. Ik ben benieuwd naar de plaats die men toekent aan religieuze diversiteit, want op zich valt er over die diversiteit niet veel te twisten als men de publieke ruimte vrijwaart van geloofspraktijken die de vrijheidsrechten schenden. De secularisatie brengt nu eenmaal met zich mee dat de invloed van religie op staat en maatschappij tot nul terug wordt gebracht met het oog op de verworven liberale democratie. M. i. betekent dat dat iedereen mag geloven wat hij of zij wil en daarover met belangstellenden van gedachten mag wisselen, zolang het in de praktijk brengen van religieuze overtuigingen alle in de grondwet vastgelegde vrijheidsrechten en die in de gesloten verdragen geen geweld aan doet.
  Dat religies kunnen bijdragen aan de samenleving staat buiten kijf, voorzover ze de vrijheidsrechten instandhouden. Dat ze waarden bevatten die die rechten versterken, staat ook buiten kijf. Het streven naar vrede, rechtvaardigheid, gelijkheid, respect, integriteit, saamhorigheid enz. kan best een steuntje in de rug gebruiken, maar ze zitten al in ons seculiere erfgoed. Die secularisatie van waarden, daar zouden religies ons een dienst mee bewijzen en zichzelf ook. Want hoe divers men religies in de samenleving kan doen deelnemen, hangt vooral af van de mate waarin men zelf zich voor een seculiere publieke ruimte inzet. Dat is meteen ook de paradox. Religies willen meestal dat men leeft naar het boek, maar als dat in strijd is met de seculiere regels dan houdt het gezag van hun heilige schrift op en dienen ze de regels van de maatschappij te volgen. Veel diversiteit zie ik dan niet voor mogelijk.

  Like

Reacties welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.