Geloof en denken kunnen prima samengaan

religionscience

‘Hoe weet je dat nou? Het is misschien wel dé vraag die je als gelovige het meest te horen krijgt van mensen die niks met geloven te maken willen hebben. Want om te geloven zou je eerst je verstand moeten uitschakelen. Maar is dit echt zo? Hoe naïef moet je zijn om je toe te vertrouwen aan de werkelijkheid van begrippen als Geloof, Hoop en Liefde? Negeer je dan voor het gemak wat de wetenschap zegt over leven en dood, ruimte en tijd? En als je dat allemaal wel tot je door laat dringen, wat voor Godsbeeld houd je dan over? Heb je contact met die God? In wat voor taal spreek je erover en wat heeft Jezus ermee te maken?’

Want Hoe weet je dat nou? is de vraag die je als gelovige het meest te horen krijgt als je geloof verbindt met wetenschap. Om te geloven zou je eerst je verstand moeten uitschakelen.  Maar is dit echt zo?’ (EO)  

Vanaf vanavond krijg je wellicht antwoord op deze vragen of kan je je in ieder geval op de hoogte stellen hoe hedendaagse filosofen en theologen zien dat geloof en denken prima samen kunnen gaan. In een serie, getiteld Hoe weet je dat nou?, ontwikkeld door de EO. In deze serie kom je – als regelmatige lezer van dit blog – een bekende tegen: godsdienstfilosoof en theoloog Taede A. Smedes (foto: EO)  Hij schrijft hierover op zijn blog:

Een paar maanden terug ben ik namelijk als één van een aantal gasten uitgebreid door Stevo Akkerman geïnterviewd voor een nieuw EO-programma. Het ging niet alleen over mijn ideeën over geloof, ongeloof, en wetenschap. Maar ook over mijn persoonlijke ontwikkeling, van kind tot volwassene, en de manier waarop mijn geloof in de loop van mijn leven is veranderd. Centraal in de serie staat de verhouding tussen geloven en denken.’ (Smedes)

Taede Smedes

Vanavond 9 september is het thema Meekrijgen: We horen de verhalen en ontwikkelen een gevoel voor het hogere. Wat is de kracht van het verhaal dat ons in zoveel vormen wordt verteld? En hoe leren we het onderscheid tussen wat waar is en wat niet?

Hoe weet je dat nou? is een combinatie van interviews met denkers en schrijvers, afgewisseld met gedramatiseerde scenes waaruit blijkt dat denken en geloof prima samen kunnen gaan. De experts in de serie zijn theoloog des vaderlands Claartje Kruijff, hoogleraar theologie Mechteld Janssen, hoogleraar filosofie en levenskunst-kenner Paul van Tongeren, schrijfster Esther Gerritsen, godsdienstfilosoof Taede Smedes, filosoof, psychiater en hoogleraar Gerrit Glas en publicist Stephan Sanders.’ (EO)

16 september gaat het over Toe-eigenen of afwijzen: Ergens komt er een moment dat we gaan geloven. Dat een verhaal ons niet meer loslaat en het ideaal ons voortjaagt. We weten het zeker of we wijzen het af. Wat brengt die houding ons?

In elke aflevering staat een aspect van geloofsontwikkeling centraal. In de eerste aflevering ‘meekrijgen’ gaat het over de vraag hoe je aan geloof komt. Aflevering twee ‘toe-eigenen of afwijzen’ gaat over de keuze om te geloven. In de derde aflevering wordt de geloofstwijfel van alle kanten belicht. De laatste uitzending behandelt het vertrouwen. Want als je het met je verstand dan niet altijd kunt beredeneren. Waar haal je dan het vertrouwen vandaan om toch te geloven?’(EO)

23 september: Twijfel: Geloof bewijzen is ingewikkeld en de wetenschap met al zijn onweerlegbaarheid dringt ons al snel in een hoek. Accepteren we twijfel en leren we ermee omgaan?

Hoe weet je dat nou? laat zien dat zelfs onze kenniseconomie gelovigen kent die het denken niet verleerd zijn en wetenschap zelfs niet zonder geloof kan.’ 

30 september: Vertrouwen: Maar als het antwoord op die vraag ‘Hoe weet je dat nou?’ is: ‘Ik weet het niet’, waar haal je dan het vertrouwen vandaan om toch te geloven? Is dat domheid, wereldvreemdheid, mildheid of koppigheid?

Hoe weet je dat nou? wordt uitgezonden op alle zondagavonden om, 23.40 uur, NPO 2. Andere gasten zijn:  Gerrit Glas, Claartje Kruijff, Mechteld Jansen, Stephan Sanders, Paul van Tongeren, Esther Gerritsen. Regie: Dio van Maaren, presentatie: Stevo Akkerman.

Beeld: katholiekforum.net

About Paul Delfgaauw

Zelfkranter website GodenEnMensen (filosofie & religie), schrijver, dichter (bundel: Stiltegebied)

2 Responses

  1. Zwerver

    Mijn opinie hier over is fundamentalistisch van aard. Ik geloof niet in Liefde. Ik geloof niet in God. Ik geloof niet in hoop. Ik geloof niet in verwachtingen. Ik geloof niet eens in mijn eigen ‘zijn’.

    Like

  2. Carla

    Toen ik dit las op NieuwWij, zat ik al te gniffelen van…… ‘ binnenkort te zien in dit theater ‘. 😉 En ja hoor….zie hierboven. Wie kijkt er mee vanavond en natuurlijk het vervolg ( nog drie )?

    Geliked door 1 persoon

Reacties welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.