Het Einde der tijden komt er wederom aan


Het lijkt erop alsof alleen al de mededeling dat het einde van de wereld nadert profetie is. Want daar worden we echt mee doodgegooid. Die profetie is dan in ieder geval uitgekomen. Wanneer zal daar een einde aankomen? Als het einde-lijk zover is? Nu lijkt weer een middeleeuwse Joodse profetie over de komst van Israëls Messias overeen te komen met de huidige situatie in het Midden-Oosten, zo meldde afgelopen weekend Israel Today.

‘Een middeleeuwse tekst beschrijft nauwkeurig de huidige patstelling tussen Iran en de Arabische staten die door zijn nucleaire programma worden bedreigd. Volgens deze profetie zal Iran zal zijn kernwapens gebruiken, maar Israël zal behouden worden.’

‘Een stuk rabbijnse literatuur, bekend als de Yalkut Shimoni, heeft betrekking op veel toekomstscenario’s, zowel voor het land Israël als voor de wereld. In de paragraaf over het Bijbelboek Jesaja en de profetieën die het bevat, citeert de Yalkut Shimoni de woorden van een rabbi: ‘In het jaar waarin de Messias-Koning verschijnt, provoceren alle naties van de wereld elkaar. De koning van Perzië provoceert een Arabische koning en de Arabische koning wendt zich tot Aram voor advies.’

Het is niet bekend wie precies de Yalkut Shimoni heeft samengesteld, maar het oudste bewaarde exemplaar dateert van rond 1310 AD. Veel rabbijnen die in de Yalkut Shimoni worden geciteerd, leefden veel eerder, in de periode van de Talmoed, in de eerste en tweede eeuw na Christus.

Volgens de joods-christelijk pastor Ben Kok is het heel bijzonder dat er over een eerste en tweede verlossing wordt gesproken. ‘Voor ons duidelijk: de eerste komst van Yeshua ha Mashiach, als de lijdende Mashiach ben Joseph en de tweede komst als Koning, Mashiach ben David.’

Jesaja: ‘En Hij zegt tot hen: ‘Mijn zonen, wees niet bang, wat Ik gedaan heb, heb Ik alleen voor jullie gedaan. Waarom zijn jullie bang? Wees niet bevreesd, jullie tijd van verlossing is aangebroken en de laatste verlossing is niet als de eerste verlossing, want de eerste verlossing werd gevolgd door smart en dienstbaarheid onder andere koninkrijken, maar de tweede verlossing wordt niet gevolgd door smart en dienstbaarheid onder andere koninkrijken.’

P.S. Word heeft moeite met deze laatste zinnen en noemt ze ‘vaag taalgebruik’. Ik kan me er iets bij voorstellen.
Het zal z’n tijd wel duren.

Zie: Volgens Joodse profetie kan de Messias spoedig komen (Israel Today)

Zie ook: Is de komende oorlog vanuit Iran de laatste, voordat Yeshua ha Mashiach ben David komt ? (Tora Yeshua)

Illustr: Title page from Yalkut Shimoni on Joshua, facsimile of Salonique edition (1527).

About Paul Delfgaauw

Zelfkranter website GodenEnMensen (filosofie, mystiek, religie, spiritualiteit), schrijver, dichter.

3 Responses

 1. joost tibosch sr

  Bij alle troost die profetie en openbaring bieden moet ook gezegd zijn dat ze ons oproepen tot zelfkritiek: het zou ook wel eens onze schuld kunnen zijn, dat zaken mislopen!

  Like

 2. joost tibosch sr

  Het oude joods-christelijke literaire genre “profetie” of “openbaring” is niet voorspelling van de toekomst, maar troost in moeilijke tijden. De profetieën van de oude joodse profeten geven troost in een tijd dat het Noord-Rijk en Zuid-Rijk bedreigd en overlopen werden door de grote wereldmachten van die tijd. Een “openbaring van Johannes” geeft troost in een tijd van vervolging door Romeinse keizers.
  En de enige geloofsboodschap is dat we ondanks alle moeilijkheden kunnen vertrouwen op JHWH/God, die ons als een verliefde joodse jongen “in de palm van zijn hand” heeft “geschreven”. In moeilijke tijden “trekt Hij ons sussend tegen Zich aan”.

  Die geloofsboodschap en troost geldt ook in onze tijd met zijn problemen en moeilijkheden. Het is een oproep om geen angst te hebben en niet in paniek te raken. Het is juist niet bedoeld als bangmakerij met dreigende voorspellingen. Zolang deze “profetieën” en “openbaringen” in onze cultuur nog gelezen worden, zullen we het risico lopen dat “bangmakers” en “toekomstvoorspellers” ze in die negatieve zin blijven misbruiken.

  Like

 3. Allemaal een kwestie van vertalen en interpreteren. Een mooi woord is het Duitse ‘hineininterpretieren’. Een vooropgezette mening in een bepaalde tekst leggen.

  Like

Reacties welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.