Nedermoslims tussen islam en Verlichting

wie-is-er-bang-voor-mohammed-marcel-hulspas

Marcel Hulspas schreef Wie is er bang voor Mohammed? Hierin stelt hij vragen die in feite zijn gericht aan de islamitische minderheid in Nederland. De leden daarvan hebben het privilege in twee culturen te wonen: een privilege dat niet altijd makkelijk is maar hun wel de mogelijkheid geeft bewust keuzes voor zichzelf te maken. Hulspas legt de Nedermoslims voor waar de spanningen zitten tussen islam en Verlichting en zij zullen daarop vroeg of laat een antwoord moeten formuleren. Lendering las met hem mee.

Is de islam gevaarlijk? Wil ze echt de wereld veroveren? Kunnen terroristen hun gruwelijke daden écht rechtvaardigen met een beroep op de Koran? En zaken als eerwraak, kledingvoorschriften, uithuwelijken, lijfstraffen, jihadisme… hoe zit het daar mee? Is dat allemaal islam? Of is de islam een religie van vrede? En hoeveel vrouwen mag een moslim eigenlijk hebben?’ (Atheneum)

Hulspas stelt volgens Lendering belangrijke vragen en biedt onderbouwde antwoorden. Lendering vertelt op zijn weblog over het boek en zegt dat in iets meer dan 200 pagina’s Hulspas de lezer meeneemt langs een reeks aspecten van de islam: de Koran, de profeet Mohammed, de duivelsverzen, de sharia.

En daarna een reeks thema’s waarmee de islam tegenwoordig het nieuws haalt. De status van vrouwen dus, en homoseksualiteit, slavernij, alcoholgebruik, het jodendom, vrouwenbesnijdenis, huwelijk en echtscheiding, het tijdelijke huwelijk. En ook: jihadisme en het beledigen van Mohammed.’ (Lendering)

Lendering hoopt dat het antwoord eerder vroeg dan laat komt. Wie is er bang voor Mohammed? vindt hij in feite een discussiestuk in een debat dat vooralsnog te vaak wordt gegijzeld door religieuze kwezelarij aan de ene kant en botte onbeschoftheid aan de andere. Hopelijk kan Wie is er bang voor Mohammed? die patstelling doorbreken.

Voor wie nieuwsgierig is naar de islam. Voor wie niet bang is voor de islam, maar ook geen boodschap heeft aan zoete verhaaltjes. Voor wie wil weten hoe de islam ‘werkt’, en waarom veel moslims problemen hebben met moderne westerse waarden. Terwijl andere moslims uit naam van datzelfde geloof onschuldige burgers vermoorden. Voor wie niet gelooft dat ‘de islam’ identiek is aan geweld en onderdrukking. Dat moslims ook maar gewone mensen zijn, maar weet dat de islam in een diepe crisis verkeert. Kortom, voor wie zelf durft na te denken.’ (Uit: Wie is er bang voor Mohammed? – Inleiding)

In zijn vorige boek Mohammed en het ontstaan van de islam beschreef Hulspas hoe Mohammed dertien eeuwen geleden een nieuwe religie schiep, een eigen Arabische variant op het jodendom en christendom.

In zijn nieuwste boek Wie is er bang voor Mohammed? gaat hij in op actuele ontwikkelingen. Hij legt uit hoe de islam ‘werkt’. Hoe imams omgaan met de bronnen van de islam, en zo tot controversiële uitspraken kunnen komen.’ (Atheneum)

Zie: Wie is er bang voor Mohammed? 

Wie is er bang voor Mohammed? – Alles wat u wilde weten over de islam | Uitgeverij Atheneum – Polak & Van Gennep | ISBN 9789025304980 | Verschenen: november 2016 | 216 pag. | € 15,00 | E-book | ISBN: 9789025304997 | Prijs: € 9,99

About Paul Delfgaauw

Zelfkranter website GodenEnMensen (filosofie, mystiek, religie, spiritualiteit), schrijver, dichter.

61 Responses

 1. jelle

  egbert
  Ik zag die Lubach uitzending, er is niets op tegen politici te kritiseren, dat gebeurt veel te weinig, maar pak ze dan allemaal.
  Ik ben niet in het minst een Wilders fan, zoals ik hier diverse malen uiteen heb gezet zie ik het westen als de kwade genius;
  Waarom wordt b.v. NATO niet op de korrel genomen, over de bedreiging van Europa door een landje van 145 miljoen inwoners met een economie als die van Spanje ?
  Waarom kreeg de man die de bijnaam Pinokkio kreeg geen aandacht.
  Of de voorman van een partij opgericht in 1966 voor democratie, die nu de referendum wet wil veranderen ?
  Of de man die vier jaar geleden met veel succes kiezers trok met de slogan ‘dit rechtse rotbeleid’, en vervolgens meeging in het rottigste en rechtste beleid wat mogelijk is, inclusief de afbraak van ons voortreffelijk pensioenstelsel ?
  Bejaarden die moeten gaan procederen voor huishoudelijke hulp, en waar de traplift wordt weggehaald omdat de eigen bijdrage niet meer kan worden opgebracht.
  Verder wassen bij de keukenkraan.
  Dan nog even de plannen van Wilders, de Britten zijn de onderhandelingen nog niet eens begonnen, men verwacht er over twee jaar uit te zijn.
  Hoe zal een Wilders dan nu weten hoe een landje met wel de euro de EU verlaat.
  Ik ben VPRO lid, ik heb mijn ongenoegen daar geuit.

  Carla,
  als je wilt zien hoe snel WWII uit de kast wordt gehaald, kijk dan even ARD teletekst, Turkije beschuldigt nu Duitsland van fascisme, en dat terwijl fascisme iets italiaans was.

  Like

 2. @Joost: De wereld van levensbeschouwingen, godsdienstig en humaan, begint langzaam maar zeker de “kruistochtenmentaliteit” van eigen gelijk achter zich te laten.

  Is dat zo? Waarop baseer je dat. Denk zelf dat de strijd nog volop gaande is.

  Je schrijft: De wereld van politiek, vaak alleen nog uit op eigen macht en economisch bezit, vindt, in egoÏsme tegenspartelend, groeiende wereld eenheid maar niks

  Dat is altijd al zo geweest toch, niets nieuws onder de zon. Er is helemaal geen sprake van een groeiende wereldeenheid waar de politiek zoals altijd al is geweest, goed garen mee spint.

  @Jelle: Wilders roept maar wat, maar heeft verder geen politiek programma zoals Arjen Lubach nog recentelijk op komische wijze uit de doeken deed. Misstanden registeren kan iedereen wel, oplossingen aandragen betreft een ander verhaal, waarom denk je dat Wilders enkel zich beperkt tot twitteren en zich praktisch aan elk politiek debat onttrekt, omdat hij verder niets te melden heeft.
  Wanneer hij echt kritisch en scherp zou worden ondervraagd zou hij zo door de mand vallen.

  Ach bedreigingen, schei toch uit, ik ben ook wel eens op een blog bedreigd, reageerde als volgt: moet je mijn adres, kom je maar even langs, sorry maar ik heb echt een bloedhekel aan al die Internethelden.

  @Carla, het loop toch tegen verkiezingstijd en dit blog loopt nu als een trein, Joop.nl kan straks wel inpakken.;-) Het waait wel weer over.

  Like

 3. jelle

  carla
  Het onderwerp is of Moslims door ons verlicht kunnen worden, het verlichte westen.
  Ik denk dat de vraag al een politieke is, wie is er nu meer of minder verlicht, het westen, of de Moslims.
  Ik denk ik daar voldoende over geschreven heb, het westen mag dan deels verlicht zijn, nu, deels ook heel duister zijn, bommen gooien op vrij weerloze mensen wordt toch in het algemeen niet gezien als verlicht, in de 11e eeuw, en eigenlijk tot de 16e, was het eerder andersom.
  Tibosch meent voortdurend in Wilders een Hitler te zien, d.w.z. het gangbare beeld van Hitler, en zo ontstaat weer de godwin, genoemd naar de Brit Godwin die de uitspraak deed ‘uiteindelijk mondt elke discussie uit in WWII’.
  Tibosch lijkt niet in staat te begrijpen dat ik het gebral van Wilders over Moslims volledig afkeur, en ook nog vind dat er vrijheid van godsdienst is, maar toch net als Pim Fortuyn niet blij ben met de Islam in Nederland.
  Ik zie mijn eerste reactie hier, die eindigt met ‘moeten ook wij niet worden verlicht ?’.
  Zoals Paul het hier aan de orde stelt geldt het engelse gezegde ‘opening a can of worms’.
  Helaas, als ik schrijf ‘gangbare beeld van Hitler’, dat kan ook al weer niet.
  Dus ja, dit soort onderwerpen leiden snel tot politieke discussies.
  En troost je, het gaat hier relatief heel netjes toe.
  Ik zag nog nooit een doodsbedreiging, niet dat ik die zelf ooit kreeg, maar wel een medestander ergens.

  Like

 4. Carla

  Ik kan me voorstellen dat emoties alle kanten op kunnen schieten. Maar dat het hier geboden onderwerp compleet wordt ondergesneeuwd door politieke ‘statements’ vind ik , op zijn zachts gezegd, jammer en niet gehoor gevend aan de wens van de bloghouder on-topic te blijven.

  Like

 5. joost tibosch sr

  Bos zei nog heel wat meer, en veel zinniger dingen, over Wilders in hetzelfde artikel! Het is maar wat je lezen wilt.

  Like

 6. jelle

  armandmaes
  Wij zijn het niet eens.
  In het bijzonder mijn vakbroeders en zusters, die onterecht voor econoom worden aangezien, richten naar mijn mening veel ellende aan.
  Zo iemand is bij ons Barbara Baarsma, ik heb het idee dat deze dame haar eigen sprookjes gelooft.
  Naar mensen als Varoufakis, Sarrazin, Krugman en Stiglitz wordt niet geluisterd, denk ik, omdat datgene wat ze zeggen de meeste economen boven de pet gaat.
  Toen ik in de zestiger jaren in Groningen studeerde was ik niet erg onder de indruk van het niveau van de hooggeleerden, hoewel die, een enkele uitzondering daargelaten, goed onderwijs gaven.
  Als ik zie wat economen tegenwoordig voor onzin uitkramen denk ik dat ik mijn mening over lang geleden moet herzien.
  Het hele derivaten drama berust op uitsluitend stupiditeit.
  Het gekke is dat iemand als Engelen het allemaal wel lijkt te snappen, maar hij is een roepende in de intellectuele woestijn;
  Toch, als hij bij PVD in de kamer komt kan hij, met Baudet en Hiddema, het de rest best heel lastig maken.
  Het is heel triest dat SP niet Arjo Klamer op de kandidaten lijst heeft staan, ook hij begrijpt het.
  Overigens, toch weer een beetje on topic, ook iemand als Anatol Lieven is een roepende in de westerse intellectuele woestijn.

  Like

 7. Jelle, de stupide politici hebben we niet te danken aan de achteruitgang van het onderwijs maar aan de stijging van de hebzucht. Toch zou een onderwijs dat de nadruk legt op morele waarden geen overbodige luxe zijn.

  Like

 8. joost tibosch sr

  De wereld van levensbeschouwingen, godsdienstig en humaan, begint langzaam maar zeker de “kruistochtenmentaliteit” van eigen gelijk achter zich te laten. De wereld van politiek, vaak alleen nog uit op eigen macht en economisch bezit, vindt, in egoisme tegenspartelend, groeiende wereld eenheid maar niks. Met groeiend Trumpiaans denken moet men de meeste wapens hebben, want men moet (van de islam) winnen. Eigen/andermans levensbeschouwingen worden met de haren het politieke gevecht ingesleept!

  Like

 9. @Joost, je gaat verder niet zo op eerst aangegeven mijn punt in maar goed.

  Ik denk dat je Wilders toch een te grote rol toebedeeld, het is een politiek opportunist, dat zijn ze natuurlijk in wezen allemaal;), maar hij is hierin zo transparant bezig dat veel mensen hem niet eens meer serieus nemen, mocht hij toch aan de macht komen zou je geneigd zijn te stellen dat het volk de regering krijgt welke zij verdient.

  Like

 10. jelle

  tibosch
  Zaait niet vrijwel het hele westen haat tegen Moslims ?
  Kreten als terrorisme, radicalisering, terreurorganisatie, fundamentalisme, mislukte integratie, soepjurken, haatbaarden, Mohammed als pedofiel.
  Kun je ergens iets positiefs over Islam of Moslims vinden ?
  Wiilders doet het alleen net wat erger.
  Die pedofillie is bijzonder geestig, alsof bij ons geen kindhuwelijken voorkwamen, wat Moslim jongeren Hirsi Heksi onder de neus wreven.
  Sex in die huwelijken werd uitgesteld tot geslachtsrijp zijn, de huwelijken waren niet meer dan diplomatieke verbintenissen, of zakelijke.

  Like

 11. joost tibosch sr

  Egbert Met je voorbeelden van toen (Scholl) besef je blijkbaar toch dat “slikken of stikken”(=”los woestijnzand”) zeker nu niet meer nog zeldzame mogelijkheid hoeft te zijn om bv weerstand te bieden (=”vruchtbare oasegrond”) aan recente haatzaaierij van een Wilders tegen islam.

  Like

 12. jelle

  armandmaes
  Ik maak het mezelf gemakkelijk over ons onderwijs:
  https://www.theguardian.com/news/datablog/2013/dec/03/pisa-results-country-best-reading-maths-science

  Dan één voorbeeld, een universiteits docent bedrijfseconomie of bedrijfskunde publiceert een lang verhaal over hoe de arbeidsmarkt kan worden verbeterd, met vele ingewikkelde berekeningen.
  Als ik dan vraag wat hij daar onder verstaat, arbeidsmarktverbetering, geen antwoord.
  Het lijkt alsof de vraag niet eens wordt begrepen.

  Thilo Sarrazin, ‘Deutschland schafft sich ab, Wie wir unser Land aufs Spiel setzen’, München 2010 is een lang betoog hoe immigratie Duitsland te gronde richt, doordat domme immigranten veel kinderen krijgen, en hoog intelligente ‘Duitse’ vrouwen één of geen.
  Intelligentie is in hoge mate erfelijk, iets wat politici weigeren onder ogen te zien, d.w.z. onze politici.
  Sarrazin, lid van het bestuur van de Bundesbank, stond meteen op de keien.

  Sinds ik heb begrepen, door een vier uur luisteren, naar verhalen van de atheistische rabbi, en collega docenten, begin ik door te krijgen hoeveel intellect aangegooid wordt tegen Torah studies.
  Het is niet onmogelijk dat die studies hebben geleid tot meer dan gemiddelde prestaties van joden op gebied van wetenschap, kunst, etc.
  Heel blij dat Paul door een verhaal over deze man te plaatsen mijn inzicht weer eens vergroot heeft, zowel in de functie van de Torah, als over wat joden een volk laat zijn.

  Like

 13. jelle

  armandmaes
  Net een lang verhaal geschreven over de achteruitgang van ons onderwijs, zoals ik die meemaakte vanaf mijn toelatiingsexamen hbs in 1955, tot het afstuderen van m’n jongste kind uit tweede huwelijk, nog maar een tien jaar geleden.
  Maar weer speelde de notebook muis mij parten, nu geen zin het weer op te schrijven, misschien komt het nog.
  Ik vraag me vaak af of wij de stupide politici, die ellende veroorzaken, te danken hebben aan de achteruitgang van dat onderwijs.

  egbert
  Ik denk dat de situatie nu in vele EU lidstaten zeer vergelijkbaar is met de Weimar republiek.
  Ook dat was een opgedrongen situatie.
  Dat is ook het griezelige, dat iemand als Wilders aan de macht komt.
  Gelukkig zijn wij maar een klein landje, veel ellende kan hij niet aanrichten.
  Je ziet nu hoe het establishment doodzenuwachtig aan het worden is, Asscher begint echt hysterisch te worden, maar ook EP, die probeert Marine le Pen politiek te vermoorden.
  EP heeft heel goed door dat de eventuele verkiezing van Marine het einde wordt van de EU.
  Dan nog even het onderwerp hier, de Islam.
  Hoe in de VS de verschillende bevolkingsgroepen zich steeds meer van elkaar isoleren, ik zet een link neer waar dat wordt uiteengezet.

  Like

 14. @Joost: Eerst schrijf je: Moet ons zielepoten met bv onze reeële mogelijkheid tot spreken en stemmen nu nog weer eens zoiets overkomen?

  Daarop reageerde ik met de opmerking dat je de huidige situatie niet kunt gaan vergelijken met het toenmalige politieke klimaat en de heersende cultuur van het Duitsland in de jaren dertig.
  En dat het leven in een dergelijke totalitaire staat een kwestie van slikken of stikken betrof.

  Dan kom je vervolgens weer aanzetten met de navolgende opmerking: Wat raar: nu juist iedereen vrijuit spreekt en zich voorbereidt op politieke keuze, te denken dat het een kwestie van “slikken of stikken” is

  Zie je het nu contrast, wat je eerst inbrengt met wat stemmingmakerij en hoe je er verder op voort borduurt, je haalt mijn reacties gewoonweg uit hun bedoelde context en als gevolg ervan is op deze wijze de discussie de logica ver te zoeken.

  Hopelijk werkt deze reactie nu ietwat verhelderend.

  Like

 15. Jelle, door het verbeterd onderwijs, kunnen mensen zelfstandig denken. Daardoor wordt een onderscheid gemaakt tussen mythen, moreel opvoedende verhalen enz. die in alle religieuze boeken van de verschillende bevolkingsgroepen voorkomen. Door de vluchtelingenstroom uit moslimlanden, van minder geschoolde mensen, ontstaat een kloof tussen beter geschoolde westerse mensen en ongeschoolde vluchtelingen. We mogen gerust aannemen dat die kloof minstens één generatie zal duren.

  Like

 16. joost tibosch sr

  Laat je nou ook niet gelovigen hebben die als bv een FvP=er Cliteur met al zijn zgn wijsheid alle gelovigen, christen,moslim etc tegen eigen grondwet in stommeriken vinden. Wrschl blijft hij zich met al zijn zgn wijsheid dom maar trots humanist noemen!

  Like

 17. jelle

  In de genoemde VPRO uitzending werd ook gememoreerd dat Arabische schrijvers zo in en rond de 11e eeuw Europa maar een dom stelletje vonden, zij zochten de verklaring in het christendom, wat elke nieuwsgierigheid had uitgebannen.
  Hadden helemaal gelijk, de eerste die sinds een 1600 jaar een experiment opzette was Galileo, hij raakte prompt slaags met de Jezuiten.
  De paus probeerde nog rond 1860 die nieuwsgierigheid de kop in te drukken.
  En nog steeds zie je christenen die niets willen weten.

  Like

 18. joost tibosch sr

  Trouwens, als ik dat manneke met zijn brilletje en petje hier boven zie, is het enige wat ik denk: “manneke, ik hoop zo dat het jou goed zal gaan”. Ik denk helemaal niet aan al mijn geleerdigheid, aan al die boeken die ik gelezen heb..en gelukkig al helemaal niet “daar heb je weer zo’n moslimjong”. Zo denken en kijken lijkt me toch de beste basis voor “zorgen voor onze stad”= politiek kiezen in een werkelijkheid met vele moslims. Hopelijk helpen geleerdheid en alle boeken alleen maar dat ik nog beter zo kan denken, kijken en doen.

  Like

 19. jelle

  Een uitstekend betoog over westerse hypocrisie zag ik vanmorgen bij VPRO Tegenlicht De Nieuwe Zijderoute.
  Met name hoe onze christelijke idealen steeds moesten wijken voor winst, waarbij geweld nooit werd geschuwd.
  Was het met enkele dingen oneens, zoals de rol van goud en zilver uit Z Amerika, en hoe Europa moet ondergaan.
  Dat kan gebeuren, maar nog steeds is Duitsland het enige land ter wereld wat scheepsschroeven kan maken, etc.

  Like

 20. joost tibosch sr

  Egbert Wat raar: nu juist iedereen vrijuit spreekt en zich voorbereidt op politieke keuze, te denken dat het een kwestie van “slikken of stikken” is?! De gewichtigdoenerij over “elitaire dictatuur” lijkt onze -toegegeven niet ideale- democratische werkelijkheid met al onze mogelijkheden inderdaad veel te vroeg lam te leggen en over te leveren aan in kiem -nu nog wel weg te stemmen- “dictatortjes” met mensonterend islam hatende overslaande stem.

  Like

 21. jelle

  tibosch
  Een minderheid die de meerderheid tegen zich in het harnas jaagt, is dom bezig.
  Katz, een joodse Israelische historicus, legt goed uit hoe joden dat voor elkaar kregen.
  Als Turken hier net zo intelligent waren als joden in Duitsland, dan bezetten die ook commercie, advocatuur, medische zorg, universiteiten.
  Tegelijk waren ze dan even dom bezig.
  Dat is voor mij het onbegrijpelijke.

  Like

 22. Jelle

  egbert
  Ik meen dat inderdaad te overzien.
  Ik houd me al heel lang met politiek bezig, en meen te weten waarom de euro niet kan werken, en te begrijpen welke ellende deze munt aanricht: hoge werkloosheden, in de zuidelijke landen tot tientallen procenten.
  De euro heeft geen economisch doel, zoals Van Rompuy toegaf, maar een politiek doel, de politieke integratie forceren.
  Dat blijkt politiek onmogelijk, zoals Dijsselbloem in een discussie met Stiglitz moest toegeven, maar de logische consekwentie, die euro afschaffen, dat kan dan weer niet;
  En zo modderen we door, de euro bereikt nu het tegendeel, de EU valt uiteen.
  FVD is de enige partij die de problemen benoemt, iets geheel anders dan het gebral van Wilders.
  Heb daar ook een stel boeken over, hoewel, de meeste informatie komt van internet, mocht het je interesseren, je kunt bij Weltschmerz een prof van van enig aanzien, Benink, of Bennink, aanhoren die het vermoedelijk goed uitlegt.
  Ik las alleen de samenvatting, besteed er geen uur aan, in de verwachting niets nieuws te horen.
  Thilo Sarrazin, ‘Europa braucht den Euro nicht, Wie uns politisches Wunschdenken in die Krise geführt hat’, 2012 München
  Yanis Varoufakis, ‘The Global Minotaur, America, Europe and the Future of the Global Economy’, London, New York, 2013
  Eric Zemmour, ‘Le Suicide Francais’, 2014 Paris
  Kreeg van één van m’n kinderen met kerst het boek van Stiglitz over waarom de euro niet werkt, ben er nog steeds niet aan begonnen, verwacht niet iets nieuws voor mij.
  Bij Capital Economics kun je de studie Leaving the Euro lezen, daar wordt uitgelegd hoe we zonder kleerscheuren die euro kunnen opheffen.
  Helaas loopt het uit op de grote plof.
  Geen bureaucratie stond ooit vrijwillig macht af.

  Like

 23. @Jelle, het heeft toch geen zin om op al die klein partijtjes te stemmen (daar zijn er al veel te veel van) en wat heet nu je land terug willen, kun je de consequenties daarvan wel geheel overzien, ik dacht van niet.
  Zouden we het dan echt beter gaan krijgen. Dan komen er weer een stel regenten aan de macht met aanverwant netwerk, Het recht van de sterkste heeft vele gezichten en zal nooit verdwijnen.
  Je had het zelf ook al over het verkiezingscircus wat je met enige minachting beschouwde. En nu ga je voor Baudet, allemaal gebakken lucht waar die man voorstaat. Roepen vanaf de zijlijn is niet zo moeilijk, maar los het maar eens op, Nederland is uiteindelijk geen eiland op zichzelf.

  Like

 24. @Joost: Bedoel je dat je als de Duitse bevolking aan het begin van de vorige eeuw het inderdaad reeéle onheil over joden in zielige onmacht maar over je heen moet laten komen? Moet ons zielepoten met bv onze reeële mogelijkheid tot spreken en stemmen nu nog weer eens zoiets overkomen?

  Dat is toch niet reëel wat je nu stelt, de politieke situatie en machtsverhoudingen lagen destijds toch heel anders, hoe kon er destijds een totalitaire staat ontstaan, (zware economische recessie) welke rol heeft het verdrag van Versailles hierin gespeeld, drukte Duitsland nog verder de armoede in, von Hindenburg (beslist geen fan van “de korporaal uit Bohemen” gaf de geest), dit alles in het voordeel van Hitler, er zijn trouwens tal van aanslagen op hem gepleegd, maar zonder enig succes, de meeste Duitse burgers hadden overigens helemaal geen benul wat er met de Joden gebeurde, als individu kun je weinig uitrichten in een dictatoriale staat, wat dat betreft heb ik wel bewondering voor
  Sophie en Hans Scholl, ik heb de film Sophie Scholl, die letzten Tage nog gezien, ik neem aan dat het enigszins waarheidsgetrouw werd weergegeven, maar het meisje hield voet bij stuk, (ze had pamfletten verspreid) hoewel ze haar eerst nog zeer zeker een kans gaven om er onderuit te komen, ook mede omdat een familielid van haar aan het Russische front vocht.

  Als je op een gegeven moment geen mogelijk meer hebt om te spreken of te stemmen, omdat de meerderheid al heeft beslist dan gaat het echt problematisch worden. Dan wordt het een kwestie van slikken of stikken. Wat dacht je zelf.

  Like

 25. jelle

  egbert
  FN wil dat Frankrijk weer vanuit Parijs wordt geregeerd.
  Ik werd lid van FVD omdat ik wil dat ons land weer vanuit Den Haag wordt geregeerd.
  Ben ik nu ook een fascist, en zo ja, wat is er mis mee je land terug te willen ?

  tibosch
  Lees eens;

  Ismar Schorsch, ‘Jewish Reactions to German Anti-Semitism, 1870 – 1914’, New York 1972

  Jakob Wassermann, ‘MEIN WEG ALS DEUTSCHER UND ALS JUDE’, Berlin 1921

  Fritz Stern, ‘Gold and Iron, Bismarck, Bleichröder, and the Building of the German Empire’, New York, 1977.

  ‘From prejudice to destruction’, Jacob Katz, 1980, Cambridge MA

  Vraag je daarna eens af wie de schuld, if any, had voor het ontstaan van het Duitse antisemitisme.
  Alle boeken zijn van joodse hand.

  Als ik de DENKers hoor zijn die even dom bezig als b.v. Bleichröder.

  Dom betekent hier voor mij niet meer dan er staat, dom.

  In Frankrijk gaat het nu net als eind 19e eeuw in Duitsland, joden die boeken schrijven tegen FN.
  Ik heb er één besteld, ben zeer benieuwd.
  Zich achter het oor krabben lijkt voor het westen, voor Moslims, en voor joden, even moeilijk te zijn.

  Like

 26. joost tibosch

  Egbert Bedoel je dat je als de Duitse bevolking aan het begin van de vorige eeuw het inderdaad reeéle onheil over joden in zielige onmacht maar over je heen moet laten komen? Moet ons zielepoten met bv onze reeële mogelijkheid tot spreken en stemmen nu nog weer eens zoiets overkomen?

  Like

 27. joost tibosch

  Moet men zich bij “alles wat u wilde weten over islam” (zie boven) laten informeren en “gezeggen” door Trump, Marine le Pen, (de door u niet genoemde?) Geert Wilders cs?? Dat bedoelde ik nu juist niet met de door mij eerder genoemde mogelijkheden om onze nog recente en moeizaam groeiende multiculturele eigen en wereldwerkelijkheid beter te maken. Maar sommigen zullen dat -nu nog- vrijblijvend wel vinden met onze te hoog geprezen westerse vrijheid van meningsuiting “zonder grenzen” en met afgrenzing van elkaar!

  Like

 28. @Joost: Met persoonlijke, gezins-, opleidings-, beroeps-, maatschappelijke en (minstens stem)politieke mogelijkheden valt heel wat beters te doen

  Natuurlijk kun je wel wat proberen te betekenen in je eigen kleine omgeving, (inclusief zwaaien naar de buurvrouw;)), maar internationale politieke ontwikkelingen, het feit dat Europa steeds meer fascistisch begint te worden, straks misschien Marine le Pen aan het hoofd in Frankrijk, Wilders in Nederland, hij wordt denk ik geen premier maar desalniettemin, wakkert het racisme wel verder aan, de internationale politiek ontwikkelingen, die ook jouw lot op den duur gaan bepalen kun je slechts met lede ogen aanzien, daarin draait alles om macht en valt er weinig van het potentieel van de “vruchtbare rode oasegrond” te bemerken, laten we wel even reëel blijven.
  Dat heeft niets met gezeik te maken.

  Like

 29. jelle

  tibosch
  Ik denk toch dat met zijlijnen iets te bereiken valt.
  Dat is toevallig ook de mening van de gebr Anker, succesvolle strafrechtadvocaten in Friesland, zij willen langdurige opsluiting terugbrengen.

  Nog rond 2005 was kritiek op Israel vrijwel onmogelijk, werd overal gecensureerd.
  Inmiddels is het zo ver dat pro Israel schrijvers op fora over de kritiek op Israel schrijven dat die natuurlijk niet representatief is.

  Wereldwijd, zo wordt beweerd, sloten media de mogelijkheden voor lezers en toehoorders commentaar te plaatsen, bij ons stopte Telegraaf.
  Dat gebeurde, aldus de ongetwijfeld zeer boze tongen, omdat de media er achter waren gekomen dat die commentaren veel meer impact hadden dan wat zij verkondigden.

  Zowel bij Brexit als bij Trump voorzagen de media niet wat er ging gebeuren.
  Ik ben zeer benieuwd hoe de 15 maart verkiezingen zullen uitpakken.
  Frankrijk lijkt bij zinnen te zijn gekomen, de media, de kans dat Marine president wordt, wordt steeds hoger ingeschat.

  Like

 30. jelle

  armandmaes
  Het is altijd goed problemen te kwantificeren.
  Woekerwinsten klinkt aardig, maar bij FTM stond ooit een artikel van een econoom die geprobeerd had de omvang van het geld in belastingparadijzen te kwantificeren.
  Hoe hij dat deed staat me niet meer voor de geest, heb dus ook geen idee hoe betrouwbaar de uitkomst was, maar hij kwam uit op acht procent van het wereldvermogen.
  Ik vond dat niet indrukwekkend.

  Acht mensen zouden evenveel vermogen hebben als de armste helft van de wereldbevolking, 3.5 miljard.
  Die conclusie wordt ook al weer aangevochten.
  Die acht mensen slagen er natuurlijk niet in het minst in de woeker-, of hoge winsten, op te maken.

  Wat de ellende is met de wereldwijd zeer scheve, en schever wordende, inkomens- en vermogensverdeling is de politieke macht die geld geeft.
  Voormalig FAZ journalist Udo Ulfkotte, je kunt hem horen, duits, bij Youtube en KenFM, is van mening dat vijfentachtig families deze wereld beheersen.
  De VS media hetze tegen Trump zie ik als de poging van het geld hun macht in de VS terug te krijgen door Trump het regeren onmogelijk te maken, bij voorkeur door hem af te zetten.

  Hoe het geld Z Amerika regeert:
  John Gerassi, ‘The Great Fear in Latin America’, 1963, 1969, London.
  Ik ken iemand uit Argentinië redelijk goed, hij is van mening dat er niet veel is veranderd.
  Misschien toch wel wat, de bevolking van een stad waar Monsanto toestemming had gekregen een fabriek te bouwen, waarvan grote milieu vervuiling werd verwacht, slaagde er in de bouw zo te saboteren dat Monsanto de bouw stopte.,

  Like

 31. joost tibosch sr

  Met persoonlijke, gezins-, opleidings-, beroeps-, maatschappelijke en (minstens stem)politieke mogelijkheden valt heel wat beters te doen dan alleen maar langs de zijlijn(politiek) te kankeren of heel wat meer dan alleen lief naar je buurvrouw te zwaaien..en sinds ons leven en onze generaties geldt dat hier ook wat islam en moslims betreft!

  Like

 32. Jelle, ik kan een eind met je meegaan. Als bedrijven te hoge lonen uitbetalen, kunnen ze niet concureren. Dat is niet helemaal juist. Veel multinationals maken woekerwinsten. Een redelijk loon uitbetalen is dan geen probleem. Ze zouden dan belasting moeten betalen op hun winsten maar verbergen die in bv Panama. Op het eerste zicht heeft dat niets met het onderwerp van deze blog te maken. Toch wel. De rijken bestaan in alle religies. Het is wel zo dat in de Arabische landen nog veel ongeschooldheid bestaat. Als die mensen vluchten voor het oorlogsgeweld of om economische reden naar onze streken, geeft dat veel problemen om zich een toekomst te verzekeren in onze maatschappij.
  Komt daar nog de achterdocht bij van de westerse bevolking tegen mensen. Zij moeten nochtans ook eten, kleren kopen enz. Zij zijn dus positief gegeven voor onze economie. Ze moeten enkel geholpen worden om in ons economisch systeem mee te draaien.

  Like

 33. jelle

  Boeken in het Nederlands over degenen getroffen door westers kolonialisme en imperialisme ken ik niet, er zijn er vele, meest in het engels.
  Ik noem er één
  Jawaharlal Nehru, ‘The discovery of India’, Calcutta 1948
  Nehru schreef het boek in WWII, in de tijd dat de Britten hem in de gevangenis hielden.
  Die Britten ware doodsbenauwd dat de Indiërs Japanners als bevrijders zouden verwelkomen.

  Dan is er de beroemde uitspraak van Ghandi, op de vraag wat hij dacht van de westerse beschaving, hij zei, het origineel engels ken ik niet ‘dat zou mooi zijn’.

  Dan over de crisis bij Moslims, ik zie die niet, Iran blijft al sinds 1979 overeind.
  Zoals je ziet aan Egypte moet het westen overgaan naar heel drastische maatregelen om daar de Moslims er onder te houden.

  Onze crisis is er daarentegen wel:
  http://www.cafeweltschmerz.nl/
  ” We leven volgens Benink in ongelooflijk historische tijden. Komend uit een economische crisis in 2008, met daaroverheen landen crisissen als Griekenland, Portugal en Ierland, maar nu ook nog een Europese politieke crisis. Veel journalisten en ook de regering neemt het woord crisis niet in hun mond. “

  Like

 34. Als de islam niet terugkeert naar middeleeuwse toestanden, dan is ze een religie zoals elke ander. Zij zitten in een crisisperiode door verschillende oorzaken.
  1. Onderlinge ruzies vnl door westerse verdeel en heers technieken.
  2. Het niet integreren van 2e generatie en daardoor stijging van mensen die in de misdaad terecht komen.
  3. Het oprichten van IS staat, voortvloeiend uit haat tegen het westen en machtswellust van enkele rebellenleiders en sponsoring door extreme Arabische regimes.
  Natuurlijk is dit overzicht te beperkt. Er kunnen boeken vol geschreven worden over de misdaden van verschillende bevolkingsgroepen aangevooerd door machtswellust en geldzucht van een beperkte “elitegroep”.

  Like

 35. jelle

  anoniem
  De enkeling die ziet dat het westen zelf het terrorisme veroorzaakt kan niet veel.
  Anatol Lieven, van het VS Carnegie Institute, auteur van boeken over hoe Litouwen vrij werd, daar komt hij vandaan, en over Chechnia, schreef het al in sept 2001, Guardian, artikel New Cold War.
  Evenmin als ik toen voorzag hij dat 11 sept bedoeld was als smoes voor de aanvallen op Afghanistan en Irak.
  Hij dacht alleen aan koude oorlog.
  Enkele diplomaten zeggen dat met IS moet worden onderhandeld, maar zij bereiken ook niets.
  Als je me uitlegt wat er nog meer kan ?
  En er kan heel weinig, het enige forum waar ik dit ter sprake kon brengen, werd ik al na een paar dagen geblokkeerd.
  Moslims zijn slecht, wij zijn goed.
  Helaas denken velen van hen daar anders over, maar die zijn geradicaliseerd, zielknijpers verhelpen dat.
  Vroeger heette dat hersenspoeling, als de USSR en de Vietcong het deed.

  Like

 36. @Joost: Adam blijft het in zich hebben “vruchtbare rode oasegrond” te zijn, ook al zie je mens/mensheid in verwaandheid geregeld niet meer zijn dan Afar ,”mul woestijnstof”.

  Het is nu na eeuwen geschiedenis wel duidelijk dat het benoemde potentieel maar zeer matig uit de verf kwam, allemaal mul woestijnstof wat de klok sloeg, als religie mense in het gareel hield was het meestal op angst gebaseerd, dat gegeven speelt nog steeds, sterker nog we leven nu op een kruitvat, het Westen is ook heel constructief met zijn o.a. oliebelangen bezig, net als zijn opponenten, het kritisch volgen geeft juist blijk van een realistische visie en dan?, afwachten maar.
  Maar je kunt natuurlijk intussen wel vrolijk naar de buurvrouw blijven zwaaien;)

  Like

 37. Anoniem

  Het westen ondanks gegroeide humaniteit en wetenschap met al zijn mogelijkheden per saldo negatief? En dus….? Maar lekker blijven zeuren en zaniken? En dan….?

  Like

 38. jelle

  ” De multinationals buiten de minder ontwikkelde landen daarboven nog schandalig uit.”
  Twee keer ‘de’ gaat me te ver.
  ‘De’ impliceert ‘alle’.
  Economie is een vervelend vak.
  Bedrijven die te hoge lonen betalen in een concurrentie situatie, die is er eigenlijk toch altijd, ook al lijkt er een monopolie te zijn, leggen het loodje.
  Dat neemt niet weg dat zeer afheurenswaardige praktijken bestaan, vooral via vermenging van commercie en politiek.
  In Z Amerika weten ze er alles van.

  Pensioenfondsen zijn er m.i. niet voor wereldverbetering, het lijkt me ook heel lastig waar een grens te leggen.
  De omgekeerde uitbuiting is er ook.
  GM investeerde 100 miljoen voor een auto assemblage fabriek in Indonesië.
  Een schoonzoon van de president kreeg toestemming 40.000 ZO Aziatische auto’s te importeren.
  GM assembleerde niet één auto.

  En Trump, hij is verkozen, lijkt me door de VS anti establishment bevolking.
  Het VS establishment is het grootkapitaal.
  Daarentegen omringt de man zich met grootkapitaal.

  Mij lijkt dat dit het niet establishment grootkapitaal is.
  Het establishment kapitaal verhinderde net de verkiezing van een Moslim, Ellison, tot voorzitter van de democraten.
  Sanders aanhangers bij de democraten riepen na de verkiezing van Perez ‘ de partij is voor het volk, niet voor het geld’.

  Ook in de VS is het allemaal niet simpel.

  Like

 39. De VS zijn zeker geen voorbeeld van een positieve samenleving. Het democratisch resultaat zien we daar nu van. Trump is het uithangbord van hun samenleving. De rijken klagen steen en been terwijl ze anderen kaal scheren en de gewone man in de VS steeds meer naar armoede evolueert. In Europa is het moreel niveau van de rijken niet veel beter. Ze verdienen nooit genoeg. De multinationals buiten de minder ontwikkelde landen daarboven nog schandalig uit. Soms wordt vergeten dat achter die multinationals wel mensen zitten. Zij beseffen zelf meestal niet dat zij die uitbuiting in stand houden bv via pensioenfondsen. Moraal is dus soms een rekbaar begrip. De misbruiken zijn ook niet noodzakelijk verbonden aan bepaalde religiegroepen.

  Like

 40. jelle

  tibosch
  Was er ooit ergens een samenleving met alleen moreel negatieve punten ?
  Misschien Djenghiz Kahn en kornuiten, volgens de verhalen.
  Hoe betrouwbaar die verhalen dan weer zijn, ik zou het niet weten.
  Ik zie dus helaas niet waarin het huidige westen zich gemiddeld positief onderscheidt.
  Eerder per saldo negatief.
  De namen die de VS bedenkt voor z’n slimme moordwapens geven te denken, Predator, Hellfire, Daisy Cutter, het laatste ding is een bom, die in één klap elke jungle plat maakt, een oppervlak groot genoeg om de grootste VS helicopters aan de grond te zetten.

  Like

 41. Moraal is altijd een evenwicht tussen de positieve en negatieve uitingen van de mensen van een bevolking. Er zijn in alle culturen positieve en negatieve punten. In welk geloof die verpakt zijn, is uiteindelijk niet belangrijk.

  Like

 42. joost tibosch sr

  Dat je het positieve (en de mogelijkheden) van een moderne humane staat en van moderne wetenschap ziet, betekent niet – ik herhaal het nog maar eens een keer- dat je blind bent voor en alle moderne(en oude) rotzooi “ontkent”. Zelfs als men je dat hier tot vervelens toe onterecht blijft verwijten en in de “berm” alleen maar kan zieken en zaniken.Met oude hebreeuwse nomadenwoorden gezegd: Adam blijft het in zich hebben “vruchtbare rode oasegrond” te zijn, ook al zie je mens/mensheid in verwaandheid geregeld niet meer zijn dan Afar ,”mul woestijnstof”.

  Like

 43. jelle

  Carla,
  mijn reactie is dan ‘wat is dit voor reactie ?’.
  Is het niet waar wat ik schrijf, of is het het aloude Friese gezegde ‘it mei gjin wurd hawwe’, het mag niet gezegd worden ?
  De oorsprong daarvan heb ik gezocht in een soort bijgeloof, zo lang iets niet wordt gezegd is het niet echt waar, ondanks dat vrijwel iedereen het weet.
  Hoe wij tot een betere wereld kunnen komen zonder de hand in eigen boezem te steken, mij ontgaat het.
  Elke oplossing, van wat dan ook, begint met een analyse van de feiten.
  Of het westen nu veel inhumaner is dan andere culturen, daar kun je over twisten.
  Dat het inhumane van het westen veel inhumaner werd gemaakt door wetenschap, kan toch moeilijk worden ontkend.
  De uitspraak van Churchil ‘ de hogere beschaving heeft de betere wapens’.
  Het lijkt me weer eens andersom, een ‘beschaving’ is ‘hoger’ als die betere wapens heeft.
  Dat was al zo in Nieuw Zeeland, lang geleden onder de Maori’s, een zeer vreedzame stam daarvan, op een zeer afgelegen eiland, kon geen enkel verzet plegen toen de hogere Maori beschaving hen onderwierp.
  Wat ik niet schreef, ik haal niet altijd alles naar voren, is het m.I. inhumane van de katholieke kerk in het verbieden van voorbehoedmiddelen.
  Dat veroorzaakt meer verspreiding van aids.
  In dit verkiezingscircus, ik heb er de diepste minachting voor, ik beoordeel politici op wat ze deden, is Roemer de enige die zegt dat de oorzaken van de migratie moeten worden aangepakt.
  Helaas blijft het daarbij, man en paard worden niet genoemd.
  Dat de plannen voor destabilisatie van het hele Midden Oosten al heel lang bestaan, wie hoor je er over ?

  Like

 44. @Carla, je kunt m.i. pas tot een open gesprek komen als je niet vanuit een misplaatst superioriteitsgevoel ( Islam versus verlichting?) het debat wil aangaan, misschien zou je eerst eens kunnen beginnen bij het plaatsen van kritische kanttekeningen t.a.v, het z.g. verlichte Westerse denken.
  .

  Like

 45. Carla

  @ Egbert, zonder mijn schouders ergens over op te halen…..denk ik toch ook dat het zoeken naar waar het goed gaat, naar waar het humane zichtbaar is, waar de vruchten te zien zijn van al het goede, meer zoden aan de dijk zet ( ik wordt er in elk geval blijer van ) dan het blijven herhalen van alle ellende.

  Soms kan een enkel woord al zorgen voor een lawine aan tegenwerpingen. Zoals nu het woord ‘humaan’ en/of ‘ verlichting’.

  Ik vind dat jammer en het komt een open gesprek ( niet wie heeft er gelijk ) over waar het hier om gaat ( het boek van Hulspas ) niet ten goede.

  Maar houd mij ten goede, wellicht begrijp ik het mogen en kunnen reageren wel onvoldoende.

  Geliked door 1 persoon

 46. @Carla, Joost heeft wel gelijk in die zin dat alle ellende veroorzaakt door brandhaarden in de wereld in de afgelopen tijd tot op heden voor ons “de ver van ons bed show was”, afgezien van het vluchtelingenprobleem, dat wij het heel lang goed hebben gehad en de wetenschap ons veel comfort heeft gebracht, want voor de armste drommel komt er hier nog een medische specialist opdraven, maar dat is toch niet het criterium om dan maar te gaan stellen: “Mogen we toch best trots blijven op onze humane staten”, want die zijn helemaal niet zo humaan, heb niet het idee dat het Joost aan historisch besef ontbreekt, nogmaals bestudeer de recente geschiedenis en de schrijnende internationale politieke situatie. Tenzij je je schouders over verder over op wilt halen natuurlijk.

  Like

 47. Carla

  Beste @ Jelle, waarom nou toch zo’n reactie, louter op het woord ‘humaan’? Dáár halen we immers de dag van morgen niet mee. Is het niet veel meer de vraag, juist met al die ‘kennis’ : ‘Wat nu?’

  Like

 48. jelle

  tibosch
  Zeer humaan, in aug 1945 twee atoombommen op Japan, terwijl het land al in januari via Stalin capitulatie had aangeboden.
  Volgens Oppenheimer ‘om ze in het echt uit te proberen’, VS senaats verhoor 60er jaren.

  Een twee miljoen Duitse burgerslachtoffers door doelgericht dichtbevolkte middeleeuwse steden te bombarderen, ook met fosfor, levend brandende mensen, terwijl dat gebombardeer de oorlog verlengde, en Britain meer schade toebracht dan Duitsland.
  Het officiële Britse rapport stelde dat de schade voor beide landen even groot was.
  RAF expert Zuckermann veegde de vloer aan met het rapport.

  2000 ton uranium op Irak, kankers en geboorteafwijkingen gedurende de komende vijf miljard jaar.
  Agent Orange, nog steeds actief in Vietnam.

  Solly Zuckermann, ‘From Apes to Warlords, an autobiography, 1904- 46’, London 1988

  Like

 49. joost tibosch sr

  Egbert Met alle kritiek op zgn verlicht zijn mogen we toch best trots blijven op onze humane staten met hun groeiend besef van mensenrecht en op onze wetenschap met al zijn goede en nieuwe toepassingen in het moderne leven!

  Like

 50. jelle

  armandmaes
  Mensen die niets meer hebben, in materiële zin, hebben dan nog twee dingen, hun identiteit, dat is dan inclusief geloof, lijkt me, en hun eergevoel.
  Het woord playboy betekent een te rijk iemand, die het met fatsoen en moraal niet al te nauw neemt.
  Het verbaast mij dan ook niet in het minst dat verdrukte Moslims zich vastklampen aan hun geloof;
  Ik meen dat je dus ook hier ziet hoe wij, het westen, datgene oproepen wat we veroordelen.

  Like

 51. Zolang religies zich richten op hun taak, is voor mij, iedere religie best ok. Wat is de doelstelling en opdracht van de religies? Religies zijn zinvol als ze de morele waarden bij de bevolking op hoog niveau brengen. Over morele waarden kan men van mening verschillen en de
  visie daarop is ook verschillend voor elke bevolkingsgroep. Over alcoholgebruik en sexuele vrijheid kan men bv verschillen van mening. Over moorden, geweldpleging, verkrachting en uitbuiting zijn de morele waarden veel strikter.
  Als religies zich bezighouden met het dwingend opleggen van regeltjes over bv klederdracht, dan wordt het machtsmisbruik. Als vrouwen in Afganistan hun nicab dragen om niet
  verkracht te worden, is dat zinvol. Als vrouwen dat in Europa dragen wordt het carnavalesk.
  Als religies aan kinderen morele waarden bijbrengen door het vertellen van verhalen uit hun geschriften, lijkt mij dat nuttig. Als volwassenen die zelfde verhalen als waarheid naar voor brengen wordt het roodkapjeswaarheid. Gezond verstand en een hart op de juiste plaats lijken mij een goede leidraad in ons leven.

  Like

 52. jelle

  mattees
  Je schrijft ‘de waarheid is’, mijn vraag, waar baseer je jouw waarheid op ?
  To al weer een 20 jaar geleden ging ik er (ook?) van uit dat onze media ons niet voorlogen.
  Inmiddels weet ik beter, weliswaar weet ik niet of ons op z’n best halve waarheden vertellen,en zeer eenzijdig nieuws, met opzet gebeurt, of uit onwetendheid, of uit ‘ik wil m’n baantje houden’.
  Het laatste schreef me ooit een journalist, ‘best interessant, maar ik wil m’n baan niet kwijt.
  Het was kort nadat Peter Edel’s boek ‘In de schaduw van de ster’ uirgekomen was, en de media hem afmaakten.
  Hij woont nu in Istanbul.
  Het boek is, begrijp ik, in de Turkse vertaling een redelijk succes.
  Vanaf 1500 begon het westen de wereld te beheersen, dat ging niet zachtzinnig.
  Onze roemruchte VOC, gekoesterd door Balkenende en Rutte, legde de handel vanuit de Gordel van Smaragd stil, die handel werd bedreven door Moslims, zelfs op Afrika.
  Churchill beschreef in 1898 enthousiast een Britse genocide in N Afghanistan, diezelfde Churchill liet in 1918 gifgas gebruiken in Damascus.
  Van het verdrijven van de Palestijnen zul je gehoord hebben, van het omverwerpen van de democratische Iraanse regering in 1953, door de VS, ik vraag het me af.
  Het verwoesten en destabiliseren van Irak, Libië en Syrië moet je bekend zijn.
  En dan moeten Moslims verlichting gaan halen bij de westerse terroristen ?

  Like

 53. @Joost: zullen we ook de islam gunnen in gesprek te komen met het verlichte westers denken.

  Met het verlichte??westers denken. Het is maar wat je verlicht noemt. De Islam manifesteert zich in veel varianten, degenen die echt gevaarlijk zijn, zijn de Joden, die continue blijven streven naar de financiële wereldheerschappij, kijk eens naar hun huidig gevoerde politiek, zelf destijds in de Weimar republiek in het Duitsland van (o.a.) de dertiger jaren hadden ze al een stevige vinger in de pap, terwijl er stevige armoede geleden werd, ik ben beslist geen Joden hater, ze leven mij niet in de weg, maar feiten zijn feiten.
  De gemiddelde Moslim heb je helemaal geen problemen mee. Wat een stemmingmakerij.

  Dat er zo negatief wordt gefocust op de Islam, wat behoorlijk aanslaat, mede door toedoen van enkele militante extreme groeperingen betreft in wezen allemaal puur propaganda. Leidt de aandacht af.
  De goegemeente die zich maar van alles laat wijsmaken vraagt zich nooit eens af hoe I.S. nu zomaar plotseling kon ontstaan.

  Like

 54. joost tibosch sr

  Als christen met de tijd meegegroeid weet je dat met zelfkritiek op Godsdienst én Verlichting je die twee niet tegen elkaar kunt uitspelen..Wetend dat het Westen de arabische islamwereld belast heeft met eeuwen (verlichte?) koloniale en imperialistische overheersing en zelfkritisch op de zgn verlichte vooruitgang zullen we ook de islam gunnen in gesprek te komen met het verlichte westers denken.

  Like

 55. Mattees van Dijk

  De Islam is geen monogene religie. Er zijn vele Islams, de enige overeenkomst is de Profeet en de Koran. Elke cultuur heeft zijn eigen versie. Een Arabische, Pakistaanse,Afghaanse, Iraanse, Maleis-Indonesische. De perceptie in het wereldnieuws is dat het een agressieve intolerante godsdienst is. Logisch ,want de meeste terroristen zijn moslims (IS, Al Qaida). Maar de meeste slachtoffers van dit terrorisme zijn moslims. Sjiieten blazen Soennieten op, enz. In Saoedi Arabië circuleren Korans die herschreven zijn en waar objecten als vliegtuigen en tanks in voorkomen! De Islam is non seculier en daardoor de meest misbruikte religie door potentaten als Saddam, Erdogan of Ghadaffi. Maar dat zijn gewoon criminelen die niks met het gedachtegoed van de Islam te maken hebben. Hetzelfde geldt voor de criminele Marokkanen in NL. Ook zij worden vereenzelvigd met de Islam, ten onrechte. De Islam wijst zelfmoordterrorisme af en ook crimineel gedrag. Ik las de Koran en vond er prachtige soera’s in, maar ook huiveringwekkende. Ik geloof niet dat de hele Koran de letterlijke weergave is van de profeet Mohammed, die immers alfabeet was. De waarheid is dat de Islam nu polariseert in de liberale meer Westers georiënteerde Islam van de immigranten en de radicale die zijn oorsprong vindt in het Arabisch schiereiland waar te veel geld is dat kan worden omgezet in terrorisme. Het is de Islam die verdeeld is en in een crisis verkeert!!

  Like

 56. jelle

  FvD publiceerde net het voorstel van wet over Nederlandse waarden, ik copieer dat hier maar niet.
  Wie het wil lezen kan het vast vinden.
  Ondanks dat ik FvD, ik ben daar lid van, zie als objectief, heb ik twee bezwaren:
  – ik weet niet of het zo handig is ridiculiseren van godsdienst bij wet toe te staan
  – als de holocaust onderwezen gaat worden, dan, welke holocaust, en waarom niet de Naqba.
  Zo zie je hoe lastig het kan zijn objectief te zijn.
  En de vraag blijft, moeten ook wij niet worden verlicht ?

  Like

Reacties welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.