De filosofie en symboliek in De Kleine Prins

dekleineprins

Counselor en storyteller Annette Filippo, van Centrum voor Zingevende Storytelling, presenteert bij de Academie voor Geesteswetenschappen in Utrecht, de module Vragen van de Kleine Prins. Vier avonden, vanaf 14 januari 2020, neemt zij je mee in De Kleine Prins dat zij ‘voer voor volwassenen’ noemt. Die avonden gaat het dan om de oorspronkelijke uitgave, door luchtvaartpionier, schrijver en mysticus Antoine de Saint-Exupéry geschreven in 1943. 

Onlangs is er een editie speciaal voor kinderen verschenen. ‘Er was eens een jongetje…’. Zo begint De Kleine Prins – geschreven in hertaling door Tiny Fisscher – het boek van de Franse schrijver Antoine de Saint-Exupéry. Het is nooit als kinderboek bedoeld, maar Fisscher vond het hoog tijd dat ook kinderen dit meest vertaalde boek na de Bijbel kunnen lezen. Dus niet alleen miljoenen volwassenen over de hele wereld. Het boek zit vol mooie symboliek en je zou het filosofisch kunnen noemen vanwege de universele waarden die erin zijn verstopt.


‘Goedendag,’ zei de kleine prins.
‘Goedendag.’ zei de koopman.
Hij verkocht uitstekende dorstlessende pillen. Men slikt eens in de week een pil en voelt nooit meer de behoefte om te drinken.
‘Waarom verkoop je die?’ vroeg het prinsje.
‘Het is een goede tijdsbesparing,’ zei de koopman. ‘De geleerden hebben het uitgerekend. Je bespaart 53 minuten in de week.’
‘En wat doe je dan met die 53 minuten?’
‘Daar doe je mee wat je wilt…’
‘Als ik 53 minuten over had,’ dacht het prinsje bij zichzelf, ‘dan liep ik heel rustig naar een bron…’
(Uit: De Kleine Prins)


De Kleine Prins wordt wel een ‘prachtig, modern sprookje’ genoemd, en dat zal ook de reden zijn dat Fisscher haar hertaling begint met ‘Er was eens…’. Eigenlijk had De Saint-Exupéry dat zelf ook willen doen, schreef hij in De Kleine Prins, met: ‘Er was eens een kleine prins die op een planeet woonde die niet veel groter dan hijzelf was en die een vriend nodig had’.

Dit prachtige moderne sprookje is geliefd bij jong en oud. Schitterend geïllustreerd door de auteur. De verteller, een piloot, verhaalt hoe hij na een noodlanding in de Sahara de kleine prins ontmoet. De betoverende verhalen die de kleine prins vertelt over de planeet waar hij woont en de andere planeten en hun heersers, maken hem tot een verrukkelijke en onvergetelijke figuur.’ (Uit: De  kleine prins – Antoine de Saint-Exupéry)


Op dinsdagavond 14 januari start om 18.30 uur de module ‘Vragen van de Kleine Prins’. Vier avonden (14, 21 en 28 januari en 4 februari.) Het klassieke verhaal biedt in nog geen honderd bladzijden talloze sleutels om iemands levensverhaal te openen. ‘Waar zou jouw verhaal over kunnen gaan?’


De module is voor iedere belangstellende toegankelijk. Aanmelden via osb@academiegeesteswetenschappen.nl. De avonden (18.30 – 21.30 uur) vinden plaats aan de Notenboomlaan 400 in Utrecht, een kwartier lopen vanaf NS-station Utrecht Vaartsche Rijn. De kosten voor de vier avonden bedragen € 195.