Over dit weblog

PaulDelfgaauw2

‘Zinzoeker’ Paul Delfgaauw, sinds september 2014 student Religiestudies – richting Media & Cultuur; sinds 2016: Vrije studierichting – aan de Academie voor Geesteswetenschappen Utrecht (voorheen HGU), verkent sinds jaar en dag de gebieden religie en filosofie. Verwacht begin 2019 afgestudeerd te zijn. Momenteel werkt hij aan zijn eindexamenscriptie ‘Het draagbare Joodse vaderland’, zoals de Duitse dichter, van Joodse afkomst, Heinrich Heine (1797 – 1856) de geschriften omschreef die de Joden in de diaspora eeuwenlang veel structuur en samenhang hebben gegeven. Deze zorgden ervoor dat, hoezeer de Joden ook verspreid waren over de aarde, een gedeelde Joodse identiteit kon voortbestaan.

Vanaf de eerste dag dat op de lagere school in de catechismusles de vraag werd voorgelegd waartoe de mens op aarde is, werd dat het zingevend en -zoekend levensthema. Grasduinen door boeken, tijdschriften en kranten en later de digitale media met verhalen over Meer – met het innerlijk weten dat God, De Eeuwige, het Al, op Zijn wijze deel uitmaakt van al het leven.

Op kritische wijze wordt zin en onzin van religie en filosofie beschouwd en eveneens het gedachtegoed van ‘niet-religieuze’ levensbeschouwingen. In deze tijd bieden internet en de sociale media wereldwijd toenemend stof tot nadenken over goden en mensen, en hun zoektocht naar elkaar.

Dit blog staat niet bol en vol van de eigen ‘mening’, maar vooral van wat tot nadenken stemt. Minder toegankelijke stof wordt wat toegankelijker gemaakt door samenvattingen en/of doorverwijzingen naar relevante links, zo nodig aangevuld met passende en aanvullende teksten van anderen.

(Update: november 2018)

© foto: Margaret van Mierlo (Andalusië, september 2018)

Header:

De kathedraal van Chartres is gelegen in Frankrijk in de kleine stad ten zuidwesten van Parijs. Vandaag de dag wordt het voornamelijk bezocht voor haar hemelse glas in lood. Er wordt beweerd dat het glas in lood is ontworpen op een manier zodanig dat alleen de weldadige stralen van het licht zouden passeren, als een initiatie van akkoorden in samenspel met het steen en de structuur van de kathedraal. Maar de kathedraal bezit meer geheimen. Een ervan is te vinden onder stoelen en is het grootste deel van de afgelopen eeuwen buiten gebruik. Op dit moment, naar herhaaldelijk verzoek, is het vrijgemaakt en open voor bezoekers op elke vrijdag: het labyrint van Chartres.

‘We liepen door het gangpad van het Centrale Portaal tussen de rijen van stoelen. Ik verwachtte het labyrint bij de Zuidportaal te vinden, het portaal van incarnatie, en ik liep naar het midden van de kathedraal. Plotseling werd ik tegengehouden door een sterke kracht. Ik keek om me heen, maar zag niet waar het vandaan kwam… totdat ik naar beneden keek. Ik stond op de drempel naar het binnenste heiligdom van het Labyrinth!’

39 Responses

 1. Eduard

  Beste Paul,
  Succes met je afstuderen!
  Chartres: ik kom met enige regelmaat. Het labyrint van de kerk in Amiens is ook gelijksoortige plaats om een spirituele ervaring op te doen.
  groet,
  Eduard

  Like

 2. Albert Veerman

  Beste Paul, op de site staat een stukje van Bas Heijne, 7 april 2018 NRC. Hier citeert hij uitspraken van Jezus die mij onbekend zijn. Heb je verifieerd of dit uitspraken van Jezus zijn en zo ja, waar kan ik die vinden. Mij lijkt het meer een interpretatie of misschiens zelfs fake.
  Albert

  Like

 3. Sandra

  Beste Paul,

  We zijn bezig met een film over stiltegebieden en zouden graag willen vragen of je hieraan mee zou willen werken.

  Zou ik je hierover kunnen mailen?

  Met vriendelijke groet,

  Sandra

  Like

 4. Carla

  Beste Paul, bondgenoot in ‘het zoeken’ naar dat wat tot nadenken stemt.

  De veranderingen die je hebt aangebracht in de lay-out, komen, m.i., de helderheid ten goede. Mooi.

  Van nog groter waarde acht ik de stof die je aanreikt. Dank voor hetgeen je steeds weer onder de aandacht weet te brengen. Je hebt daarmee veel goeds aan mij gedaan.

  Dank en een warme groet,
  Carla.

  Liked by 1 persoon

 5. Carla

  Dank Paul voor je reactie. Hoewel ik met veel belangstelling zal uitzien naar je volgende topic, was mijn vraag louter belangstellend bedoeld naar jou als gever van zoveel goeds om op te reflecteren. ( ook innerlijk ) Ben je er dankbaar voor.

  Heel fijn te merken dat je oké bent.

  Hopelijk heb je genoten van de/je vakantietijd. En ja…..je hebt helemaal gelijk……een betere lay-out is er niet. 😉

  Prachtige foto weer. ( rechts boven op de site )

  Met vriendelijke groet,
  Carla.

  Like

 6. Carla

  Dag Paul,

  Nee…….ik ga je niet vragen wanneer je toe bent aan een nieuw topic. Zou niet durven. 😉

  Ga je wel vragen of je oké bent?

  Met een hartelijke groet,
  Carla.

  Like

 7. Jan

  @Paul.
  Sorry, voor het misverstand. Het was niet mijn bedoeling, dat je het zou gaan veranderen. Ik wilde je alleen op de hoogte stellen hoe het zit. Ik dacht dat er misschien een knopje was om een automatisch een referentie mee te geven. Zo niet, jammer. Dan moet men maar zelf de referentie aangeven. Zo als het nu is, lijkt me het veel beter, dan dat alles door elkaar heen loopt. Bedankt voor de aandacht 🙂

  Like

 8. Jan

  @Paul
  Het heeft niet te maken met spam.
  Ik denk vanwege de site- instelling dat je op elkaar kan reageren waardoor de kolom hinderlijk steeds smaller wordt en dat je dat in het verleden daarom anders hebt ingesteld zodat het netjes volgens de tijd onder elkaar komt te staan.

  Daarom zet men vaak @name datum tijd om aan te geven op welke post gereageerd wordt.

  Maar als men dat niet doet, komt de post “los te hangen”. Zoals de post van
  armandmaes zegt: 25 juli 2015 om 11:56 Klopt volledig.

  Ik wordt op de hoogte gesteld van die post per email em die email laat het volgende zien:
  ———-(email begin)
  “armandmaes heeft gereageerd op………………
  in antwoord op Jan:

  Richard kamp zegt: 23 juli 2015 om 08:23 “rekencapaciteit van onze hersenen zo gigantisch dat ….. extreem geweest […]

  Klopt volledig.
  ———–(email eind)

  Dus vanwege de email snap ik Richard kamp zijn post, maar op de site niet.

  Like

 9. Jan

  Hallo Paul.
  Ik zie bij de melding via email, dat de laatste inzending 25 juli 2015 om 11:56 een reactie is op een eerdere post van mij. “in antwoord op Jan:”
  Maar op de site zelf, zie ik dat niet.
  Klopt dat? Verkeerde instelling bij mij? Of tekortkoming van het systeem?

  Like

 10. Carla

  Thanks Paul. Zou het ook nog verandert kunnen worden bij de ‘ recente reacties?’ Sorry voor mijn lastig vallen. 😉

  Like

 11. Carla

  Dag Paul,

  Zou je zo vriendelijk willen zijn om bij de rubriek: ‘ Hoe ziet de wereld er uit als….’ , bij de 85 ‘ responce, de naam te veranderen in Carla zegt….?
  Bij voorbaat mijn dank.

  Like

 12. Jan

  Paul, tot driemaal toe op “hoe ziet de wereld…” en dan de melding “reactie kan niet geplaatst worden.” kleine lettertjes op wit scherm. Misschien beter zo, kan ik er nog goed over nadenken om niet onbedoeld op tenen te trappen. 🙂
  groet van Jan.

  Like

 13. Jan

  Hallo Paul.
  De teksten worden naar onderwerp geordend.
  Maar soms is er kruisbestuiving soms wordt het onoverzichtelijk met aftakkingen.
  Is er een mogelijkheid er een soort tijdstempel bij te zetten, waar je op kan zoeken?
  groet van Jan

  Like

 14. Carla

  Sneeuw 😉

  Uit grijs en grauwe luchten
  dwarrelen legioenen lichte
  spinragfijne sneeuwkristallen
  donzig, wit en pluizend neer.

  ( eerste couplet van 5 )
  Bron: Stiltegebied, Paul Delfgaauw .

  Like

 15. Carla

  Beste Paul,

  Je laatste twee ‘tweets’ verwijzen naar een andere site.
  Juist wel …..of niet de bedoeling? 😉
  Groet, Carla

  Like

 16. Beste Paul ,

  Zie dat je aandacht schenkt aan de uitgave ‘En toen was er het woord’. Da’s mooi! De distributie van de boektrailer wil ik louter via het YouTubekanaal van VOC Uitgevers laten lopen. Heb daarom de upload via mijn eigen privékanaal weggehaald. Zou je dat ook op deze blog willen aanpassen? De goede link is:

  Dank alvast!

  Vr.groet,

  René Ravestein
  VOC Uitgevers

  Like

 17. Sebastiaan

  Beste Paul,

  Met veel plezier lees ik je artikelen. Ze zijn up-to-date en werpen een nieuw licht op bepaalde onderwerpen. Eén ding zit mij alleen erg dwars: het incorrect gebruik van cursief. Namen worden consequent cursief geschreven, incorrect consequent. Namen worden zo niet geschreven, maar namen van boeken, films, series e.d. wel.

  Ik hoop dat ik je hier mee heb kunnen helpen, want het komt niet professioneel over. Ik ben nou eenmaal pragmatisch en vond mij zelf genoodzaakt dit met je te delen. Zie http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/1273/

  Succes met de website verder!

  Hartelijke groet,

  Sebastiaan

  Like

Attentie. Er kan gemodereerd worden

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.