Verslag lezing Universiteit Leuven door Stephen Hawking: ‘Origin of the Universe’


(Video) Hawking: ‘We zijn er in geslaagd aan te tonen hoe je de kleine temperatuursverschillen in de kosmische achtergrondstraling die we rondom ons waarnemen, kan voorspellen vanuit een theorie rond de oorsprong van het heelal.’

Afgelopen dinsdag gaf Stephen Hawking, één van de briljantste natuurkundigen van onze tijd, een publieke lezing voor een volle en enthousiaste Pieter De Someraula in Leuven. In het Stadspark volgden nog eens drieduizend belangstellenden de lezing op een groot scherm.

Hawking gaf in Leuven een lezing – ‘Origin of the Universe’ – die massaal veel belangstelling trok. Hij deelt zijn wetenschappelijke inzichten graag met het grote publiek en hij is daar erg goed in, getuige ook de verkoopcijfers van zijn bestsellers. Maar Hawking kwam in de eerste plaats naar Leuven om er met professor Thomas Hertog van het Instituut voor Theoretische Fysica (ITF) een paper af te werken. Samen met James Hartle (University of California) hebben ze een nieuwe paragraaf geschreven in het verhaal hoe de moderne natuurkunde de voorbije honderd jaar ons denken over de oorsprong van het heelal, en meer algemeen over de begrippen tijd en ruimte, ingrijpend heeft gewijzigd.

Op de vraag of hij gelooft dat de mens ooit in staat zal zijn om alle mysteries rond het ontstaan en de aard van het heelal op te lossen, zei Hawking: ‘Zelfs als we een volledige theorie zouden ontwikkelen, is dat niet meer dan een aantal wetten en vergelijkingen. Wat is het principe dat die vergelijkingen leven inblaast en realiseert in een universum?’

Zie: Een nieuwe paragraaf in een groot verhaal

Foto: © Rob Stevens – K.U.Leuven

Fotoverslag van de lezing van Stephen Hawking

Bekijk de lezing van Stephen Hawking online

About Paul Delfgaauw

Zelfkranter website GodenEnMensen (filosofie, mystiek, religie, spiritualiteit), schrijver, dichter.

2 Responses

  1. joost tibosch sr

    Hoe simpel en mooi blijft dan dat oude nomadenverhaal dat God als een pottenbakker een mens vormde uit vruchtbare oaseklei, hem geest in de neus blies… en dat die vruchtbare begeesterde mens door verwaandheid toch weer tot rul woestijnzand kan worden. Hoe oude mooie verhalen over de Adam/Elkerlyc en moderne wetenschappen over de mens hand in hand kunnen gaan!

    Like

Reacties welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.